Mottó: “Az életünkben két olyan szerep létezik, amelyet képzés nélkül próbálunk meg teljesíteni: a szülővé és a szakszervezeti tisztségviselővé válás. Mindkét esetben jobbára tapasztalatainkra támaszkodunk és reméljük a legjobbakat. Egyesek azonban felismerik, hogy a világ nagyon gyorsan változik, ezért képezni kell magukat, hogy eleget tudjanak tenni új szerepüknek. Bill Barry

A tisztségviselők tevékenysége során a siker és a kudarc közti különbséget a tudás, a felkészültség jelenti. Ha vállaltad a tisztséget, akkor meg kell tanulnod az annak ellátáshoz szükséges ismereteket, mert a tisztségviselés is egy szakma. Ahhoz, hogy egy tisztségviselő legitim módon képviselhesse és segíthesse megválasztóit, sok belső és külső szabályt be kell tartani. Ezek ismerete nélkül nem lesz hiteles egyetlen tisztségviselő sem. Általában, ha valakit először választanak meg egy tisztségre, azon kívül, hogy nyilatkozik a tisztség elfogadásáról, nem vesz részt a választás előkészületeiben. Ezért okoz fejtörést az első alkalommal megválasztottaknak, hogy legközelebb miként szervezzék meg a választásokat. Ez a tananyag erre is felkészít.

A tanfolyam keretében többek között az alább felsorolt kérdésekre adja meg a választ.

1. Milyen feltételeknek kell megfelelnie egy tisztségviselőnek, miért fontos a választási szabályok betartása és melyek ezek?
  2. Hogyan válhatsz sikeres közösségi vezetővé és mit kell tenned azért, hogy a szakszervezeted tagjait aktivizálni tudd?
  3. Hogyan kell hogyan kell kezelni a tagoktól érkező egyéni sérelmeket és miért kell nyilvántartani azokat ?