Mottó: “Aki nem kommunikál, az nincs.” – szerzője ismeretlen.

A szakszervezetek információt „gyártó” és „közvetítő” szervezetek. Az érdekek összegyűjtése, rendszerezése, megfogalmazása információ csakúgy, mint a tárgyalások kezdeményezése, az azokról szóló tudósítások, egészen a végeredmény megszületéséig, például az aláírt kollektív szerződésig. A szakszervezet tevékenységét az információs rendszer teszi láthatóvá. Éppen ezért annak, aki szakszervezeti tisztséget vállal, az egyik legfontosabb feladata az információk gyűjtése, készítése és azok pontos közvetítése. Ennek nagyon sok formája lehet a szóbeli tájékoztatástól kezdve a szakszervezet lapjában, vagy honlapjában megjelenő cikk írásán át egészen a nyomtatott kiadványok terjesztéséig, beleértve az elektronikus eszközök (internet, közösségi média, e-mail, mobiltelefon) használatát is. Egyértelmű, hogy a szakszervezeti munka és a kommunikációs rendszer hatékony működtetése elválaszthatatlanok egymástól.

A tananyag célja, hogy bemutassuk a hatékony kommunikáció eszközeit és módszereit. Mindezt a szakszervezeti tisztségviselők feladatainak tükrében, azaz azokra a kommunikációs helyzetekre és eszközökre koncentrálunk, amelyek a leghatékonyabban használhatók a tagokkal, a munkáltatóval és a környezettel való kapcsolattartásban. Célunk, hogy a megszerzett tudás birtokában tudatosabbá, nyitottabbá és hatékonyabbá tudd tenni a magad és a szakszervezeted kommunikációját.

A tanfolyam keretében többek között az alább felsorolt kérdésekre adja meg a választ.

1. Milyen kommunikációs csatornák léteznek, és ezeket hogyan lehet hatékonyan felhasználni?
  2. Hogyan készülj fel egy beszéd megtartására és mitől válsz jó szónokká?
  3. Hogyan kell megírni egy hivatalos levelet, vagy tájékoztatást ahhoz, hogy az hatékony legyen?