Mottó: Sok szakszervezet azért igyekszik minél több szolgáltatást nyújtani tagjainak, hogy meg tudja válaszolni a klasszikus kérdést: „Mit ad a szakszervezet?”. De ne engedjünk a csábításnak, erre a kérdésre is az a helyes válasz, hogy a szolgáltatások is az összefogás eredményeként jönnek létre. Azaz a helyes kérdés az, hogy „Mit tudunk közösen elérni?”.

A szakszervezetek függetlenségének alapja a tagdíj, amivel úgy kell gazdálkodni, hogy az biztosítsa a szervezet hosszú távú működését. Ezt a szakszervezetek alakulásának idején felismerték, bár a kezdetekben ezt nagyon nehéz volt megteremteni, mert a tagok a rendkívül alacsony fizetésükből csak csekély tagdíjat tudtak fizetni. De korán felismerték, ahhoz, hogy a céljaik eléréséhez szükséges feltételeket megteremtsék, áldozatot kell vállalniuk. Ez így van ma is. A tagoknak tisztában kell lenniük, hogy a beszedett tagdíjuk hogyan és mennyire szolgálja az érdekeiket.

A szakszervezetek többsége még mindig szolgáltatásokkal próbálja magához „édesgetni” a munkavállalókat, ezért a beszedett tagdíjak többségét ezekre fordítják. A szolgáltatásokra természetesen szükség van, és nem is szabad feladni ezt a lehetőséget, de ideje újra gondolni, hiszen a munkavállalók egyre kiszolgáltatottabbak. A beszedett tagdíjak legfőbb célja, hogy erős, független és szerződésképes szakszervezetek működjenek, amelyek nemcsak a munkáltatókra, hanem a törvényhozókra is hatással tudnak lenni.

A tanfolyam keretében többek között az alábbi kérdésekre kaphatsz választ:

1. Mi a tagdíj célja és hogyan szedjük be?
  2. Mire fordítsuk a szakszervezet forrásait és mibe érdemes befektetni?
  3. Melyek a tradicionális szakszervezeti szolgáltatások és hogyan érdemes azokat megújítani?

A tanfolyam elvégzéséhez a beiratkozástól számítva két hónap áll rendelkezésre. Az online képzés keretében a hallgatók a tananyagokat önállóan sajátítják el.